.
.
Warzywa. Dla zdrowia, w kuchni, dla urody
Svetozar Veljković, Ljiljana Bisenić
Zwyczajowe formaty książek w przeliczeniu na milimetry
- Formaty książek oznaczane są w większości symbolami używanymi w polskim drukarstwie. Poniższa tabela zawiera przeliczenia formatów na milimetry, chociaż należy mieć na uwadze, że nie wymaga się od drukarni milimetrowej dokładności, a na dodatek twarda okładka może zmienić wymiary nawet o centymetr.
- Wymiary książek, które znacząco odstają od szeregu A, B i S podawane są w milimetrach (szerokość x wysokość).
- Podstawowe szeregi wiążą się z formatami papieru A i B i stąd ich oznaczenia A6, A5, A4 oraz B6, B5. Bardzo popularnym formatem jest szereg specjalny S, najczęściej wystepujący jako S6. W tym formacie drukowana jest przede wszystkim beletrystyka, ponieważ jako niższy, a przede wszystkim znacząco węższy od formatu A5 jest bardziej wygodny w czytaniu.
- Wiele wydawnictw korzysta z zagranicznych drukarń, stąd pojawia sie w Polsce także format pocket, czyli kieszonkowy format książki.
Tablica formatów
A7 | A6 | B6 | A5 | B5 | A4 | S6 | S5 | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
70 x 105 | 102 x 142 | 120 x 165 | 147 x 205 | 168 x 240 | 208 x 295 | 123 x 195 | 196 x 248 | 110 x 175 |
KRYTERIA OCENY STANU PŁYT WINYLOWYCH - PŁYTA | |||
---|---|---|---|
nowe | Mint | (M) | płyta zupełnie nowa, w folii (nieodtwarzana) lub odtworzona jednokrotnie. Bez śladów powierzchniowych. |
jak nowe | Near Mint | (NM, M-) | płyta wygląda perfekcyjnie, prawie jak nowa. |
doskonały | Excelent | (EX) | płyta wykazuje pewne znaki używalności (np. minimalne ryski tzw. papierówki), które zasadniczo nie mają wpływu jakość dźwięku. |
bardzo dobry | Very Good | (VG) | płyta odsłuchiwana wiele razy, na jej powierzchni mogą się znajdować niewielkie ryski w delikatny sposób (nie rażący) wpływający na jakość dźwięku. |
dobry | Good | (G) | płyta odtwarzana wielokrotnie, lecz nie była odpowiednio szanowana. Słychać utratę jakości dźwięku i zniekształcenia (smażenie, pykanie). Możliwe sporadyczne przeskoki. |
zadowalający | Fair | (F) | mogą występować rysy, powodujące głośne trzaski i przeskoki |
zły | Poor | (P) | płyta mocno zniszczona (porysowana). Zalecana do odsłuchu fragmentarycznego. Wartość wyłącznie sentymentalna lub kolejna "sztuka" do powiększenia kolekcji. |
KRYTERIA OCENY STANU PŁYT WINYLOWYCH - OKŁADKA | |||
---|---|---|---|
nowe | Mint | (M) | okładka i wszystkie dodatkowe elementy, takie jak koperta z tekstami, książeczka czy plakaty są w idealnym stanie. |
jak nowe | Near Mint | (NM, M-) | okładka i dodatki zachowane bez żadnych uszkodzeń. |
doskonały | Excelent | (EX) | okładka i wewnętrzna koperta mogą posiadać niewielkie ślady zużycia (np. delikatnie przetarte rogi, zagięcia, które wizualnie nie rzucają się w oczy). |
bardzo dobry | Very Good | (VG) | okładka i dodatkowe elementy noszą naturalne ślady czasu. Możliwe niewielkie zagięcia, przytarcia czy plamki, okładka jednak kompletna i nierozklejona. |
dobry | Good | (G) | okładka nosi wyraźne ślady czasu (przetarcia, przygięcia, naddarcia, pofałdowania od wilgoci, dedykacje, odbarwienia czy odbicie owalu płyty). Jednak estetycznie posklejana i kompletna. |
zadowalający | Fair | (F) | może być mocno uszkodzona, mocno poplamiona, podarta, |
zły | Poor | (P) | okładka zniszczona, mocno poplamiona, nieczytelna, niekompletna lub w częściach. |
Opis
- Tytuł
- Warzywa. Dla zdrowia‚ w kuchni‚ dla urody
- Autor
- Veljković Svetozar
- Autor
- Bisenić Ljiljana
- Rok
- Wydawca
- Elipsa‚ Warszawa
- Wydanie
- 1
- Stron
- Format
- B5
- Oprawa
- twarda
- ISBN
- 83-85152-37-7
produkty powiązane
Z tej kategorii możesz także kupić inne produkty
Zofia Merle
Ta książka jest propozycją nowego sposobu odżywiania, w dodatku nie wymagającego wielkich prac kuchennych. Nie zawiera przepisów na małe dania, które godzinami trzeba pichcić, ani tez przepisów na potrawy z jarzyn, które przez sposób przygotowania tracą smak i kolor. Jest ona propozycją odkrycia na nowo smaków i aromatów. Na podstawie każdego z naszych przepisów można tworzyć wiele innych, własnych. Zawiera także porady jak upiększyć i urozmaicić posiłki.
Uli Mautner, Bernd Küllenberg
Autorzy tej książki, hołdując zasadzie, że “dobry kucharz jest dobrym lekarzem“, prezentują sztukę łączenia walorów smakowych i leczniczych przypraw. Omówiono ponad 60 roślin, uwzględniając ich pochodzenie, skład, zapach, smak, zastosowanie i działanie lecznicze. Książka zachęca do przełamywania “przyprawowych“ stereotypów i twórczego uprawiania sztuki kulinarnej. Przejrzysty układ informacji ułatwia korzystanie z tej pozycji na co dzień.